Socialdirektørforum
Møde i Socialdirektørforum den 6. september 2024
Online
2024-09-06 09:00
2024-09-06 11:30
2. Samarbejdsaftale omkring Regionale botilbudsteam
5. Orientering om analyse af udgifterne på det specialiserede område i Syddanmark
6. Centrale udmelding – Borgere med udviklingshæmning og dom
7. Ny formand for Socialdirektørforum
Beslutning
Referatet blev godkendt.
Godkendelse af referat
Bilag
Indstilling
Forretningsudvalget til Socialdirektørforum, at
Referat fra møde i Socialdirektørforum den 28 juni 2024 uden bilag.pdf
Beslutning
Heidi Hougaard, Region Syddanmark, fremlagde planerne omkring arbejdet med botilbudsteams.
Der var en god drøftelse med input til det videre arbejde. På baggrund af dialogen og input udarbejder sekretariatet et høringssvar
Samarbejdsaftale omkring Regionale botilbudsteam
Baggrund
I Psykiatrien i Region Syddanmark etableres der fra 2024 regionale botilbudsteams, som skal understøtte en styrket sundhedsfaglig indsats og tværsektoriel koordination for mennesker med svære psykiske lidelser, der bor på botilbud. Indførelse at botilbudsteams er en del af 10-årsplanen for psykiatri og er omtalt i to politiske aftaler lavet ift. beskrivelse og udmøntning af midler til 10-årsplanen.
Socialdirektørforum inviteres til at komme med input til oplægget til generisk samarbejdsaftale.
Indstilling
Det indstilles til Socialdirektørforum at
Sagsfremstilling
Af ”Aftale mellem regeringen, Danske Regioner og KL om udmøntning, implementering og opfølgning på Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed (2022) og Aftale om en bedre psykiatri (2023)” fra den 22. marts 2024 fremgår:
”Udbredelse af regionale botilbudsteams kan medvirke til at sikre bedre overgange for borgere på botilbud i socialpsykiatrien, der udskrives fra behandlingspsykiatrien. Regionale botilbudsteams kan støtte borgerne ved indlæggelse, under indlæggelse og ved udskrivning fra behandlingspsykiatrien til kommunale og private botilbud.”
Et prioriteret tæt samarbejde mellem de kommende botilbudsteams og medarbejderne på botilbuddene, vil understøtte koordineringen og indsatsen omkring den enkelte borger. Botilbudsteams kan desuden tilbyde sundhedsfaglig rådgivning og sparring, og på den måde understøttes en styrket behandling med afsæt i individuelle behov til gavn for både borger og medarbejdere. Sundhedsstyrelsen udarbejder faglige rammer for indsatsen, som forventes offentliggjort i 2024.
Der er tale om en styrkelse af det eksisterende samarbejde omkring borgere med svære psykiske lidelser, der bor på botilbud og som samtidig har et forløb i psykiatrien.
I etableringen af botilbudsteams er et tæt og systematisk samarbejde afgørende for at sikre en integreret og koordineret behandlingsindsats med styrket vidensdeling, gensidig faglig forståelse og i sidste ende mere sammenhængende forløb for borgeren. Som udgangspunkt for dette samarbejde og for at skabe ensartethed på tværs, er der ønske om en generisk skabelon for en samarbejdsaftale mellem botilbudsteam og det enkelte botilbud. I det seneste udkast til de faglige rammer indgår en skabelon til en samarbejdsaftale, og på den baggrund har psykiatrien udarbejdet et oplæg til en generisk aftale mellem botilbudsteams og botilbud, som i høj grad lægger sig op ad denne.
Oplægget er vedlagt som bilag og ønskes drøftet i Socialdirektørforum med henblik på at kunne indarbejde eventuelle relevante bemærkninger i aftalen.
Bilag – udkast til samarbejdsaftale mellem botilbudsfunktion og botilbud.docx
Beslutning
Tilsynschef, Peter Bjerregaard Andersen, fortalte om Socialtilsynets arbejde i relation til orienteringen.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Orientering fra Socialtilsyn Syd om Social-, Bolig- og Ældreministeriets orienteringsskrivelse om rækkevidden af socialtilsynenes tilsyn med magtanvendelse mv.
Indstilling
Der indstilles at:
Baggrund
På baggrund af dialog med en række interessenter vedrørende forskelle i tilsynet med magtanvendelser mv. har Social-, Bolig- og Ældreministeriet den 24. juni 2024 udarbejdet en orienteringsskrivelse om forståelsen af rækkevidden af socialtilsynenes tilsyn med magtanvendelse mv.
Om registrering og indberetning af magtanvendelse fremgår, at ”ved en måneds udgang indsender anbringelsesstedet kopi af alle indberetningsskemaerne sammen med eventuelle relevante kommentarer til det socialtilsyn, der fører det driftsorienterede tilsyn med tilbuddet. Socialtilsynet skal herefter gennemgå de indkomne indberetningsskemaer og vurdere, om de giver anledning til tilsynsmæssige overvejelser, herunder om det giver anledning til en dialog med et konkret anbringelsessted om den pædagogiske praksis det pågældende sted.”
Om tilsynet med magtanvendelse fremgår, at ”socialtilsynet skal videre vurdere, om tilbuddet forebygger magtanvendelser, herunder at tilbuddets pædagogiske indsats understøtter, at magtanvendelser så vidt muligt undgås, og at tilbuddet kan håndtere eventuelle magtanvendelser ved at dokumentere og følge op på disse med henblik på løbende læring og forbedring af indsatsen.”
Videre fremgår, at ”det er endvidere vurderingen, at socialtilsynet ikke skal foretage et legalitetstilsyn med hver enkeltstående magtanvendelse eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten, herunder med anvendelsen af reglerne i anden lovgivning, f.eks. sundhedsloven, databeskyttelsesloven eller straffeloven. Denne vurdering gør sig gældende for både børne- og voksenområdet.”
”Eftersom socialtilsynet ikke er rette myndighed til at vurdere, om de enkelte indgreb er lovlige eller ulovlige, vil socialtilsynet derfor heller ikke kunne iværksætte sanktioner ved konstatering af magtanvendelser eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten, herunder udstede påbud om særskilt regulerede juridiske forhold som f.eks. videoovervågning, rygeregler eller mangelfuld udfyldelse af magtanvendelsesindberetninger.”
Orientering
Social-, Bolig- og Ældreministeriets orientering er i overensstemmelse med Socialtilsyn Syds hidtidige regelforståelse. Socialtilsyn Syd skal orientere om, at tilsynskonsulenterne særligt i forbindelse med de nye regler om magtanvendelse over for voksne er instrueret i at henvise tilbud, der søger vejledning om reglerne, herunder i forhold til lovligheden af enkelte indgreb og registrering og indberetning af disse, til at rette henvendelse til borgerens handlekommune.
Efter anmodning fra ministeriet har Socialtilsyn Syd i juni 2024 videresendt orienteringen til alle tilbud.
Bilag
Orienteringsskrivelse om rækkevidden af socialtilsynets tilsyn med magtanvendelser.pdf
Beslutning
Sammenskrivningen af de to aftaler hilses velkomment. Kommunerne har hver især mulighed for at indsende et høringsvar. Strategisk arbejdsgruppe har ikke fundet anledning til at udarbejde et høringssvar, men bemærker at:
Der er udtrykt bekymring om skaleringerne, samt at der er en forventning om at det løser sig på baggrund af kommende ny vejledning på sundhedsplejeområdet.
Kolding Kommune sender input til et høringssvar til sekretariatet der udarbejder et høringssvar.
Høring vedrørende samarbejdsaftale om gravide og børn tilknyttet Familieambulatoriet og Familieambulatoriet Plus
Indstilling
Det indstilles at:
Sagsfremstilling
I regi af Sundhedsaftalen 2019-2023 igangsatte den tidligere Følgegruppe for forebyggelse et arbejde med at revidere og sammenskrive samarbejdsaftalerne
Samarbejdsaftalerne kan findes på Region Syddanmarks hjemmeside.
Til dette arbejde blev der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle relevante sektorer og områder. Der findes en oversigt over arbejdsgruppens medlemmer i samarbejdsaftalens bilag 6 (en del af bilag 1 herunder).
Arbejdsgruppen har nu skrevet samarbejdsaftalerne sammen til én aftale, og aftalen er sendt i høring indtil den 7. oktober 2024.
Aftalens indhold
Samarbejdsaftalen rammesætter det tværsektorielle samarbejde om gravide og børn tilknyttet Familieambulatoriet og Familieambulatoriet Plus i Region Syddanmark. Den vedrører alle aktører i svangreomsorgen og i forebyggende indsatser for børn og familier, som møder de sårbare gravide. Formålet er at sikre bedst mulige sammenhængende, koordinerede og tværsektorielle indsatser af høj kvalitet til sårbare gravide og deres nyfødte, herunder også i tilfælde, hvor den gravide har forbrug af afhængighedsskabende medicin, alkohol og/eller andre rusmidler.
Da samarbejdsaftalen er en sammenskrivning af to eksisterende aftaler, er det meste indhold allerede gældende i dag. Det nye i denne aftale er, at aftalen er opdateret i forhold til barnets lov, og arbejdsgruppen har desuden udarbejdet et fælles måleredskab til at skabe fælles sprog om bekymringsniveau og mulige indsatser. Måleredskabet er tænkt som en guide til samarbejdet og er særligt aktuelt, når der er tale om underretninger. Målet med redskabet er, at de forskellige aktører kan få en fælles referenceramme og dermed et stærkere samarbejde omkring familierne, uanset hvilken sektor eller forvaltning, man befinder sig i.
Den videre proces
Eftersom samarbejdsaftalens aktører inkluderer aktører, der går ud over sundhedsområdet i kommunerne, er Socialdirektørforum høringspart på aftalen. Socialdirektørforum drøfter på dette møde bemærkninger til samarbejdsaftalen, og på baggrund heraf udarbejdes høringssvar.
Efter endt høringsperiode vil arbejdsgruppen rette samarbejdsaftalen til på baggrund af de indkomne høringssvar, og den forventes endeligt godkendt på møde i Strategisk Sundhedsstyregruppe den 11. december 2024.
Der udarbejdes et udkast til høringssvar til møde i Socialdirektørforum der enten fremsendes som et selvstændigt høringssvar eller som et fælles kommunalt høringssvar. .
Bilag
Samarbejdsaftale om gravide og børn tilknyttet Familieambulatoriet og Familieambulatoriet Plus_endelig høringsversion.pdf
Høringsliste.pdf
Høringsbrev.pdf
Beslutning
René Junker indtræder i styregruppen til erstatning for Lise Willer sammen med Thomas Reintoft der er den anden repræsentant i arbejdsgruppen. René orienterede om arbejdet med analysen af udgifterne på det specialiserede område i Syddanmark. Der vil også være en oversigt over tallene per kommune.
Socialdirektørforum tog orienteringen til efterretning.
Orientering om analyse af udgifterne på det specialiserede område i Syddanmark
Indstilling
Det indstilles til Forretningsudvalget, at
Sagsfremstilling
I første halvår 2024 igangsatte Økonomisk arbejdsgruppe drøftelser med konsulentfirmaerne Komponent og Index100 med henblik på at få udarbejdet en rapport, som kan hjælpe de syddanske kommuner med at få et overblik over udgifterne på det specialiserede socialområde i Syddanmark.
Økonomisk arbejdsgruppe udarbejdede et notat med kravsspecifikationer for afrapporteringen, som var grundlaget for det videre arbejde med den ønskede rapport.
Der blev stillet disse overordnede krav til indholdet af analysen:
Med udgangspunkt i kravsspecifikationerne og de indledende drøftelser, så fremsendte Komponent og Index100 tilbud på opgaven ultimo juni 2024.
Tilbuddet fra Komponent var på 288.600 kr. for analysen. Hvis analysen ønskes gentaget med opdateret data, så vil gentagelsesprisen være på 109.200 kr.
Tilbuddet fra Index100 var enten 600.000 kr. eller 850.000 kr. afhængigt af metodevalg. Hvis analysen ønskes gentaget med opdateret data, så vil gentagelsesprisen være på enten 350.000 kr. eller 450.000 kr. afhængigt af den valgte metode.
De 2 tilbud blev vurderet på følgende parameter:
Begge tilbud levede op til kravsspecifikationerne og kunne levere til det ønskede tidspunkt. Det afgørende parameter for hvilket konsulentfirma der skulle vælges, blev prisen, og her leverede Komponent det bedste tilbud.
Den 5. juli 2024 blev det besluttet at Komponent skulle lave analysen med afslutning medio oktober 2024. Den endelige afrapportering vil blive præsenteret for Socialdirektørforum den 1. november 2024.
Der er nedsat en styregruppe, som skal følge arbejdet med analysen.
Styregruppens medlemmer er:
Tidsplan for udarbejdelse af analysen:
Dato | Aktivitet |
5-8. august | Dataindsamling og strukturering |
12-13. august | Analysearbejde |
20. august | Styregruppemøde |
16 – 27. september | Rapportskrivning |
30. september – 3.oktober | Fremsendelse af rapport |
8. oktober | Styregruppemøde – præsentation af analysen |
9-11. oktober | Evt. rettelser |
11. oktober | Fremsendelse af endelig rapport til styregruppen |
1. november | Præsentation af den endelige rapport for Socialdirektørforum |
Bilag
Beslutning
René Junker orienterede fra arbejdet med den Centrale Udmelding.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Centrale udmelding – Borgere med udviklingshæmning og dom
De fem regioners Rammeaftalesekretariater er i gang med at udarbejde en besvarelse på den fornyede behandling af Central udmelding for borgere med udviklingshæmning og dom. Deadline er med udgangen af året.
Der orienteres om status for arbejdet med besvarelsen af den centrale udmelding.
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Social- og Boligstyrelsen har i november 2023 anmodet landets kommunalbestyrelser om at foretage en fornyet behandling af deres tilrettelæggelse og organisering af indsatsen til borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.
Det er Social- og Boligstyrelsens vurdering, at det stigende antal borgere med udviklingshæmning og dom, og det deraf afledte pres på de fysiske og faglige rammer på den sikrede institution Kofoedsminde, udgør en udfordring for institutionens forudsætninger for at kunne imødekomme målgruppens behov for en højt specialiseret social indsats.
Det er Social- og Boligstyrelsens vurdering, at der er behov for at sikre forsyningen og den faglige bæredygtighed af højt specialiserede indsatser til målgruppen gennem etablering af yderligere et sikret tilbud/afdeling. Det er desuden styrelsens vurdering, at den geografiske placering af et sådant tilbud/afdeling bør være i Vestdanmark.
For at sikre, at de opstillede mål i den fornyede behandling besvares koordineret på tværs af landet, og at alle relevante perspektiver inddrages, har de fem KKR- områder nedsat en tværgående styregruppe og en arbejdsgruppe. I styregruppen er de fem KKR-områder repræsenteret af en direktør eller chef, og derudover sidder en repræsentant fra KL med.
Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra de fælleskommunale sekretariater i Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden, og er suppleret af kommunale repræsentanter fra henholdsvis myndigheds- og udfører området i kommunerne samt medarbejdere med juridiske kompetencer.
Arbejdsgruppen har lagt vægt på at indhente aktuel uddybende viden om arbejdet på Kofoedsminde gennem:
Dette arbejde har haft til formål at belyse, om Social- og Boligstyrelsens bekymringer om Kofoedsminde fortsat er aktuelle, eller om der er sket en positiv udvikling og der kan påvises en fremdrift i det arbejde, Kofoedsminde har igangsat på baggrund af den første centrale udmelding og de dialoger, der siden har været på området mellem både, KL, kommuner, styrelsen og Kofoedsminde.
Arbejdsgruppen har udarbejdet et udkast til rapport der skal behandles på kommende styregruppemødet i september. Udkastet indeholder 3 emneområder:
Beslutning
Det blev besluttet at udskyde valg af ny formand til det fysiske møde den 1. november. Det blev godkendt, at René Junker varetager formandsopgaven i mellemliggende periode.
Det blev godkendt en proces hvor der efter mødet sendes en mail ud til Socialdirektørerne så direktørerne har mulighed for at undersøge egen interesse og mulighed for at påtage sig formandskabet og melde tilbage såfremt de ønsker at påtage sig opgaven. Fristen for tilbagemelding er den 1. oktober. På den baggrund skal der den 1. november vælges en ny formand.
Ny formand for Socialdirektørforum
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Jævnfør forretningsordenen skal en ny formand vælges af Socialdirektørforum. Det skal afklares om valg af ny formand kan ske til møde den 6. september eller til det næste møde den 1. november, der er et fysisk møde.
Der er udsendt en mail til medlemmerne i Socialdirektørforum med en opfordring til at overveje om der er ønske og mulighed for at påtage sig opgaven som formand.
Bilag
Forretningsorden-Forretningsudvalget-2022.pdf
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Orienteringer
Beslutning
Region Syddanmark har inviteret til politiske møder vedrørende kommende psykiatriplan. Det blev aftalt, at kommunerne sender deres input til emnet til Socialsekretariatet inden den 10. september. Herefter samles kommentarerne og sendes ud til kommunerne, der eventuelt kan bruge det i egen forberedelse til møderne.
Eventuelt
socialsekretariatet.dk benytter sig af cookies til indsamling af bl.a statistikker, der er med til at sikre dig den bedst mulige brugeroplevelse.
Navigerer du videre herfra, accepterer du samtidig vores cookiepolitik.