Socialdirektørforum
Møde i Socialdirektørforum den 7. marts 2025
Byrådssalen Middelfart Rådhus
2025-03-07 09:00
2025-03-07 10:30
2. Årshjul for indsatser Rammeaftale 2025 – 2026
3. Opfølgning ifm. status på K22 møde
4. Opfølgning på KKRs behandling af ansøgning om underskudsgaranti
5. Opfølgning i forhold Økonomisk arbejdsgruppes opgaver
6. Lukkeregnskab for Odinsgård i Haderslev Kommune
7. Koordinationsforum opfølgning
8. Politisk behandling af mulighed for at oprette åbne pladser til borgere med domstype 2
9. Udfordring vedr. forsyningsforpligtelse – sag fra Odense Kommune
11. Orientering om ændringer i kapacitet i Rammeaftaleperiode
13. Ankestyrelsens Dialogforum
14. Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede institutioner (LLD 2025)
15. Status vedr. Botilbudsteams
16. Opfølgning på forskellige breve og notater
Beslutning
Godkendt uden bemærkninger.
Godkendelse af referat
Indstilling
Det indstilles til Socialdirektørforum, at
20250124 Referat fra møde i Socialdirektørforum den 24 januar 2025 – uden bilag.pdf
Beslutning
Der var en god drøftelse af emnerne og mulige leverancer. Det blev drøftet hvordan kommunerne kan øge samarbejdet og sikre fremdrift i arbejdet med indsatser og spor under rammeaftalen.
Forslaget til prioritering af indsatser blev godkendt med følgende opmærksomhedspunkter ift. det videre arbejde:
Årshjul for indsatser Rammeaftale 2025 – 2026
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
For hvert indsatsområde er der foreslået aktiviteter til drøftelse og forberedelse af det videre arbejde i vedhæftede bilag: Skema. Prioritering af indsatser for Rammeaftale 2025 2026.
Der lægges op til drøftelse af indsatserne, de foreslåede leverancer samt eventuelt organisering af arbejdet. I den forbindelse kan det bl.a. drøftes, hvilke opgaver sendes til arbejdsgrupperne, og om der skal knyttes en direktør til indsatsområderne.
Opgaverne beskrives i en opgavebeskrivelse – se i bilag eksemplet med en beskrivelse af opgaven vedr. analyse af udgifterne på det specialiserede socialområde der er rettet til Økonomisk arbejdsgruppe og Strategisk arbejdsgruppe: Opgavebeskrivelse opfølgning på analyse af udgifterne på det specialiserede socialområde i Syddanmark2.
På baggrund af drøftelsen i Forretningsudvalget og Socialdirektørforum udarbejdes en tidsplan for det videre arbejde, herunder om der er behov for et ekstraordinært møde til yderligere drøftelse af prioriteringer og opgaver.
Det er planen, at beslutningerne herefter visualiseres i vedhæftede Tids- og handleplan Rammeaftale 2025 2026.
Skema. Indsatser og opgaver under Rammeaftale 2025 2026.pdf
Opgavebeskrivelse opfølgning på analyse af udgifterne på det specialiserede socialområde i Syddanmark2.docx
Tids- og handleplan Rammeaftale 2025 2026 til FU.xlsx
Beslutning
Mette Heidemann orienterede fra mødet med K22. Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag til punktet var grundet sygdom ikke sendt ud inden mødet. Bilag sendes med referatet ud.
Opfølgning ifm. status på K22 møde
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Mette gav en status vedrørende:
Herunder er beslutningen fra mødet:
Beslutning fra K22 den 23. januar 2025
K22 har et stærkt fokus på at fremme samarbejdet om kapaciteten og henstiller til, at Socialdirektørforum kommer med oplæg til yderligere udbygning af kommunale botilbud for at sikre kapaciteten til de målgrupper hvor der er behov.
Til opfølgning er der udarbejdet et baggrundsnotat med beslutninger mm. samt et opsummerende kort notat om Socialdirektørforummets arbejde med kapacitet med henblik på orientering til K22/KKR. Bilagene eftersendes dagsordenen.
Notat om Fælles kommunal fokus på botilbudskapacitet i Syddanmark Endelig udgave.pdf
Beslutning
Middelfart Kommune undersøger stadig muligheden og vender tilbage med en status.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Opfølgning på KKRs behandling af ansøgning om underskudsgaranti
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
KKR bakker op om beslutningen i Socialdirektørforum.
Socialdirektørforum har på deres møde d.13. december 2024 besluttet, at:
Beslutningen fra KKR:
Beslutning
Orientering om punkt 1 og 2 blev taget til efterretning. Der udarbejdes et oplæg om early warning.
Socialdirektørforum afventer et notat fra Økonomisk arbejdsgruppe vedrørende punkt 3 og 4.
Socialdirektørforum bakker op om at opgave 5 justeres som beskrevet. Mette tager dialogen med økonomisk arbejdsgruppe.
I forhold til initiativer omkring takststruktur, blev det besluttet, at der ikke igangsættes et arbejde med en egen syddansk takststruktur. I arbejdet med indsatsområdet om økonomisk styring tages dog allerede nu hul på, hvordan der kan opnås øget gennemsigtighed på tværs.
Opfølgning i forhold Økonomisk arbejdsgruppes opgaver
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til at Socialdirektørforum
Sagsfremstilling
Socialdirektørforum havde den 28. juni 2024 en drøftelse af gennemsigtige og stabile takster. På baggrund af drøftelserne besluttede Socialdirektørforum at Økonomisk arbejdsgruppe skulle arbejde videre med 5 emner, som ville kunne bidrage til gennemsigtige og stabile takster:
Økonomisk arbejdsgruppe har igangsat en proces vedrørende punkt 2 om early warning, og har det også på som et punkt til deres kommende møde. I forlængelse af arbejdet med early warning vil Økonomisk arbejdsgruppe bliver bedt om, at lave et "årshjul" for beslutninger vedrørende takster, et "årshjul" som kan sikre øget gennemsigtighed ift. takster jf. punkt 1
Økonomisk arbejdsgruppe har udarbejdet et udkast oplæg til punkt 3 og 4, som de vil færdigredigere og herefter fremsende til Socialdirektørforum
Økonomisk arbejdsgruppe beder om at punkt 5 genovervejes. Der har netop været udarbejdet en en rapport fra Komponent, som har undersøgt udviklingen og en "egen undersøgelse" vurderes at være meget omfattende og ressource tung at gennemfører. Forretningsudvalget ønsker at Økonomisk arbejdsgruppe genbesøger opgaven og vurderer, om der kan udarbejdes en simpel undersøgelse af den historiske takstudvikling.
Socialdirektørforumforum har tidligere drøftet behovet for en syddansk takstmodel, med i betragtning af den nationale dagsorden, hvor der arbejdes på en national takststruktur, så vurderes det at det ikke vil være hensigtsmæssigt, at anvende ressourcer på en syddansk model.
Beslutning
På et generelt plan blev det drøftet hvordan der kan skabes større gennemsigtighed omkring specialiserede bosteder og hvor kommunerne har et fælles forsyningsansvar. Det blev aftalt, at Haderslev Kommune inviterer de berørte kommuner til en supplerende dialog.
Lukkeregnskabet for Odinsgård blev godkendt.
Lukkeregnskab for Odinsgård i Haderslev Kommune
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Den 28. juni 2024 (pkt. 11) træf Socialdirektørforum følgende beslutning: Indstillingen om at lukke Odinsgård som et kommunalt tilbud der overgår til selvejende institution med driftsoverenskomst med Haderslev Kommune blev besluttet. Dermed er Odinsgård ikke længere omfattet af Rammeaftalen.
Baggrunden for beslutningen var, at Social- og Handicapudvalget i Haderslev Kommune den 18. marts 2024 besluttede at omdanne Odinsgård til en selvejende institution. Den 28. august 2024 besluttede Haderslev Kommunalbestyrelse at stifte den selvejende institution DSI Odinsgaard.
Haderslev Kommune omdannede Odinsgård til selvejende institution og udarbejdede en driftsoverenskomst samt sikrede rekruttering af en kompetent bestyrelse. Antallet af pladser på Odinsgård forbliver uændret på 31 pladser.
Socialtilsynet har godkendt Odinsgård som selvejende institution med virkning fra den 1. december 2024. Institutionens navn er ændret til DSI Odinsgaard.
Der vedlægges et lukkeregnskab efter principper og beregningseksempel 1 i bilag 5 til rammeaftalen 2023-2024. Det fremgår af lukkeregnskabet, at Odinsgård lukker med et underskud på -22,72 mio. kr. I henhold til bilag 5, skal Haderslev Kommune dække underskuddet med 5 % af Odinsgårds omsætning, det år, hvor tilbuddet besluttes lukket, hvilket udgør 1,18 mio. kr. Der resterer således et underskud på -21,56 mio. kr. og i henhold til belægningsprocenten i tilbuddet (jf. lukkeregnskabet) skal dette fordeles på følgende måde:
Haderslev Kommune | – 16,60 mio. kr. |
Kolding Kommune | – 2,10 mio. kr. |
Sønderborg Kommune | – 0,65 mio. kr. |
Aabenraa Kommune | – 1,54 mio. kr. |
Staten | – 0,65 mio. kr. |
Lukkeregnskab Odinsgård 2024 Rammeaftale 2024.pdf
Beslutning
René Junker orienterede og lagde vægt på vigtigheden af det videre arbejde med anbefalingerne i afrapporteringen herunder arbejdet med at hjemtage udslusningsparate borgere fra Kofoedsminde. Der sendes mail ud til de berørte syddanske kommuner for at følge op på dette.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Koordinationsforum opfølgning
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Ang. Sikrede institutioner
Det blev besluttet at etablere de 5-10 pladser på landsplan (punkt 1 i arbejdsgruppens anbefalinger) som også blev godkendt i Socialdirektørforum. Der er her vedhæftet et bilag der beskriver økonomien omkring beslutningen.
Det blev besluttet at der arbejdes videre med arbejdsgruppens øvrige forslag – punkt 2-8.
Ang. Status på central udmelding vedr. borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse på sikret institution
1.
Styregruppen for udarbejdelse af afrapporteringen fortsætter for at følge op på de anbefalinger der er beskrevet i rapporten og varetage dialogen med Social- og Boligstyrelsen relateret til denne centrale udmelding.
2.
Den administrative styregruppe på Sjælland samarbejder med Region Sjælland/Kofoedsminde og de relevante kommuner om at udsluse de 15 borgere som Kofoedsminde vurderede kunne udsluses (hvoraf 5 borgere er fra Syddanmark).
3.
Kommunerne går i gang med at undersøge, hvor og hvornår der kan åbnes nye åbne § 108-pladser til målgruppen. Dette via en drøftelse på kommende møde i de administrative styregrupper / embedsmandsudvalg. Når vi har viden om, hvor og hvornår der åbnes nye åbne § 108-pladser sendes orientering om dette til projektlederne, som samler sammen mhp. en samlet orientering til Social- og Boligstyrelsen.
Sagsfremstillingen blev godkendt i Forretningsudvalget og er et selvstændigt punkt på dagsorden i Socialdirektørforum.
Anden information
KL er i dialog med Social- og Boligministeriet om mulighederne for at ændre finansieringen af pladser på Kofoedsminde.
Kommunerne er aktivt i gang med at arbejder med at øget flowet på Kofoedsminde og dermed sikre, at de udviklingstrin, der fremgår af afrapporteringen, vil være mulige at nå.
Social- og Boligstyrelsen har fremsendt en række spørgsmål til afrapporteringen: CU udviklingshæmmede og dom. Styregruppen har afholdt møde hvor besvarelsen er drøftet og der er lagt en plan for det videre arbejde.
Desuden er det aftalt på overleveringsmødet, at der skal være en fortsat dialog mellem Social- og Boligstyrelsen og styregruppen vedr. dels mulighederne for øget samarbejde omkring faglige metoder mv. ift. målgruppen på Kofoedsminde samt om håndtering af borgere i varetægtssurrogat.
Bilag til referat – økonomi vedrørende sikrede pladser.pdf
Beslutning
Status blev taget til efterretning.
Socialdirektørforum besluttede at sagen ikke skal til politisk behandling i kommunerne og at der skal tages administrativt stilling til spørgsmålet vedr. åbning af pladser til målgruppen. Der sendes mail ud til Socialdirektørforum.
Politisk behandling af mulighed for at oprette åbne pladser til borgere med domstype 2
Der lægges på samme tid op til en drøftelse af mulighederne for oprettelse af åbne § 108-pladser jf. den foreslåede løsning i afrapporteringen.
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Afrapporteringen på Social- og Boligstyrelsens fornyede centrale udmelding vedr. borgere med udviklingshæmning og dom er behandlet og godkendt i næsten alle landets kommuner. Afrapporteringen blev sendt til Social- og Boligstyrelsen inden fristen den 31. dec. 2024, og der blev den 15. januar afholdt et overleveringsmøde med Social- og Boligstyrelsen, hvor direktør Ulrik Johansen fra Favrskov Kommune og René Juncker fra Odense Kommune deltog som repræsentanter fra kommunerne.
En række af initiativerne fra løsningsmodellen foreslået i afrapporteringen afventer styrelsens afgørelse. Men på baggrund af afrapporteringen og overleveringsmødet, arbejder styregruppen ligeledes på, at der igangsættes udvalgte elementer foreslået i nedenstående bullets. Ved at igangsætte ovenstående tiltag sender vi fra kommunal side et signal til Social- og Boligstyrelsen om, at vi er proaktive og selv arbejder på at få øget flowet på Kofoedsminde og dermed sikre, at de udviklingstrin, der fremgår af afrapporteringen, vil være mulige at nå.
Følgende igangsættes:
1.
At den fælleskommunale styregruppen bag afrapporteringen fortsætter med at eksistere 2025 ud, da der vil være behov for koordinering ift. styrelsens opfølgende spørgsmål, de eventuelle indsatser der allerede nu iværksættes, opfølgning på styrelsens afgørelse og iværksættelse af initiativer derefter. Der vil blive indkaldt til tre til fire styregruppemøder det kommende år. Til at understøtte styregruppens arbejde anbefales det, at der kobles to primære fælleskommunale sekretariatsmedarbejdere på opgaven (to projektledere). De to projektledere sikrer, at opgaver og delleverancer fordeles i projektgruppen med afsæt i drøftelser med projektejeren/styregruppeformanden.
2.
At den administrative styregruppe på Sjælland i samarbejde med Kofoedsminde afdækker, hvordan samarbejdet med kommunerne kan styrkes ift. de 15 borgere, som Kofoedsminde i dag mener, kan udsluses – herunder hvilke kommuner, der er tale om. Processen ift. udslusning sættes i gang hurtigst muligt, og derudover følges der op på, hvilke forhindringer kommunerne møder ift. udslusning af de 15 borgere.
3.
At kommunerne allerede nu går i gang med at undersøge, hvor og hvornår der kan åbnes nye åbne § 108-pladser til målgruppen. Når vi har viden om, hvor og hvornår der åbnes nye åbne § 108-pladser sendes orientering om dette til projektlederne, som samler sammen mhp. en samlet orientering til Social- og Boligstyrelsen.
KL arbejder derudover allerede på at få ændret takstfinansiering af borgere med en domstype 2 snarest muligt.
Ift. den videre proces med Social- og Boligstyrelsen er det, som allerede nævnt, aftalt, at Social- og Boligstyrelsen sender en række afklarende spørgsmål til bl.a. vikarforbrug, andel faglærte mv. Desuden er det aftalt på overleveringsmødet, at der skal være en fortsat dialog mellem Social- og Boligstyrelsen og styregruppen vedr. dels mulighederne for øget samarbejde omkring faglige metoder ift. målgruppen på Kofoedsminde samt om håndtering af borgere i varetægtssurrogat.
Med afsæt i ovenstående bullets ønskes det på nærværende møde drøftet, om der er kommuner, som eksempelvis allerede har tilbud, hvor der med fordel kunne etableres nogle åbne pladser til borgere med domstype 2.
Kommunerne bedes give en tilbagemelding til det fælleskommunale socialsekretariat der samler input fra de syddanske kommuner til videre arbejde i styregruppen for denne CU samt Koordinationsforum.
Beslutning
Sagen blev drøftet.
Det blev besluttet, at der skal laves en kortlægning af kommunernes oplevelse vedr. forsyningsforpligtelsen til målgruppen.
Udfordring vedr. forsyningsforpligtelse – sag fra Odense Kommune
Odense Kommune har sager, hvor udgangspunktet for at imødekomme barnet og familiens behov er aflastning, og selvom familie får en anden indsats mens de afventer aflastning, har situationen i sidste ende medført en anbringelse, og dermed en dyrere foranstaltning. Senest er dette oplevet i december 2024 og vurderingen er, at der er yderligere 2 sager, som kan ende med anbringelse grundet ventetiden til aflastningsplads.
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Odense Kommune har vanskeligt ved at finde pladser til både aflastning og anbringelse for en gruppe af børn og unge, der både har fysisk og psykisk funktionsnedsættelse kombineret med, at de er udadreagerende. Helt konkret siger de fleste tilbud fra, fordi de ikke kan have børn, der er udadreagerende.
Gruppen er primært børn, der passer ind i Bihusets målgruppe. Bihuset vil kun visitere ind, hvis der foreligger en autisme diagnose. Det betyder i praksis, at målgruppen som Odense ikke kan finde pladser til, er lidt bredere end Bihusets.
Typisk vil børn med autisme høre til i Bihuset, som er et botilbud til børn og unge med gennemgribende udviklingsforstyrrelser indenfor det autistiske spektrum under Region Syddanmark. Bihuset er opdelt i henholdsvis Bihuset Døgn og Bihuset Aflastning. Bihuset er placeret i Odense (ved Enghaveskolen og har pladser efter Barnets Lov § 43 stk. 1, nr. 6. Bihuset forventer, at der går 2-4 år, før de har de fysiske rammer, der kan rumme målgruppen af børn med autismespektrumforstyrrelser. Meget lange ventelister gælder også andre steder, der kan tage imod denne komplekse målgruppe, så hvis vi er heldige at finde en plads, er det et stykke udenfor Fyn, hvilket er uhensigtsmæssigt – særligt i forhold til aflastning.
I Odense Kommune er der for aldersgruppen 4-14 år gennemsnitlig 7 børn som afventer tilbud om at få aflastning eller blive anbragt.
Det har igennem flere år været svært at finde aflastning til ovenstående målgruppe. Det opleves dog som væsentligt forværret i 2024, hvor alle relevante tilbud melder fra og fortæller om lange ventelister.
Årsagerne til at leverandørerne siger nej tak er flere. Det kan være den udadreagerende adfærd, men det er også mangel på ledige værelser og de rette lokaler, mangel på relevant personale, og at barnet ikke passer ind i den øvrige børnegruppe. Når de fysiske rammer kommer meget i spil, handler det om, at den her målgruppe er så dårlig, at der er massivt behov for skærmning. Både for at passe på barnet, men også for at passe på de andre børn. Hertil har flere af børnene en tendens til at ødelægge ting og stikke af.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Takststigning Sikret og Særlig sikret afdeling Egely pr. 1. marts 2025 – Sag fra Region Syddanmark
Der er arbejdet med udfordringerne i 2024, men der forventes allerede nu et større underskud i 2025. Region Syddanmark ser sig derfor nødsaget til at hæve taksterne pr. 1. marts 2025 for at mindske underskuddet i 2025 og konsekvenserne heraf på sigt.
Indstilling
Det indstilles til Socialdirektørforum at
Sagsfremstilling
Baggrunden for udfordringerne og underskuddet
Socialområdet har i 2024 løbende til regionsrådet og på belægningsmøder med formanden for socialdirektørforum orienteret om udfordringer på Egely. Udfordringerne og underskuddet skyldes:
Ændringen i målgruppen stiller højere krav til personalets pædagogfaglighed og sundhedsfaglighed (misbrug og psykiatri) samt et øget behov for personalets tilstedeværelse af rent sikkerhedsmæssige årsager. Der har derfor været behov for en personalemæssig opnormering.
Egely og socialområdet har arbejdet intensivt med udfordringer i løbet af hele 2024. Grundet udfordringerne besluttede socialområdet i efteråret 2024 at hæve taksterne for Egely for 2025 med samlet ca. 4 mio. kr. Samtidig igangsatte socialområdet med hjælp fra BDO en analyse af Egelys økonomi. Analysen viser, at der fortsat er en ubalance mellem takstindtægter og antal timer der leveres til de unge. På baggrund af de første skøn for 2025 forventes der allerede nu et større underskud i 2025.
Regionen ønsker på den baggrund at hæve taksterne yderligere for at sikre en bedre balance i økonomien.
Takststigning 2025
Regionen vil hæve taksterne pr. 1. marts 2025 med samlet 9 mio. kr.
Det vurderes at Egely fortsat vil være et attraktivt valg, når børn og unge skal placeres på en alm. sikret afdeling eller en særlig sikret afdeling, da Egely fortsat ikke vil være udgiftsførende.
Takststigningen får ingen betydning for taksten for retlige anbringelser, men takststigningen medfører, at den objektive finansiering stiger med samlet ca. 4,5 mio. kr. i 2025. Denne udgift fordeles på tværs af landets kommuner.
Takststigningen vil mindske underskuddet for 2025, men det er usikkert, om takststigningen er tilstrækkelig til at skabe økonomisk balance for 2025.
Den fremlagte takststigning er under forudsætning af regionsrådet godkendelse.
Forretningsudvalget har drøftet takstændringerne på Egely. I forlængelse af drøftelsen af Egely, så drøftede forretningsudvalget de generelle udfordringer, der ses flere steder på det specialiserede socialområde. Det blev drøftet, om det er muligt at styre og tilpasse økonomien på det specialiserede socialområde uden takststigninger, samt hvad vi i fællesskab kan gøre.
Egely takststigning ændringsskabelon.docx
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Orientering om ændringer i kapacitet i Rammeaftaleperiode
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller til Socialdirektørforum, at
Sagsfremstilling
Odense har udfyldt skabelonen for ændringer i kapacitet. Der er taget udgangspunkt i skabelonen for 23/24.
Ændringen vedrører en opdeling af Odense Kommunes tilbud Støttecentrene Herluf Trolle og Niels Bohr Parken, som fremover opererer som to separate tilbud. Dette medfører en deling af takster og pladser i 2025, som tidligere har været indmeldt samlet for Støttecentrene Herluf Trolle og Niels Bohr Parken som det ses i vedhæftede bilag.
Ændring i Kapacitet i Rammeaftaleperioden (Odense Kommune).docx
Beslutning
Intet til eventuelt.
Eventuelt
Beslutning
Ingen bemærkninger.
Ankestyrelsens Dialogforum
Kommunerne har mulighed for løbende dialog med Ankestyrelsen i Dialogforum mellem Ankestyrelsen og kommunerne.
Jævnføre det nye kommissorium, er Social- og Boligministeriet også kommet med i forummet.
Forummet vil løbende skulle drøfte kommende principmeddelelser og deres evt. konsekvenser for praksis. Vedlagt som bilag er nyt kommissorium og aktuel deltagerliste.
Møderne i 2025 er:
Indsendelse af emner der ønskes drøftet i Ankestyrelsens dialogforum 10. september 2025
Socialsekretariatet samler indkomne emner frem til den 22. juli 2025 og i samarbejde med de syddanske repræsentanter tages emnerne med videre.
Brug gerne vedlagte skema til beskrivelse af emnet.
Vedr. emner til forummet
Forummet har ingen afgørelseskompetencer, men dialogen mellem parterne kan danne grundlag for bedre dialog om større udfordringer og tendenser og give anbefalinger til fremadrettede initiativer. Det er spørgsmål af mere principiel karakter der er interessante at drøfte med Ankestyrelsen. Hvis et spørgsmål vedrører den måde reglerne er udformet på, bør drøftelsen tages med det relevante departement.
Jf. kommissoriet for Dialogforum kan følgende emner være relevante:
Følgende emner er bl.a. blevet drøftet:
Kommissorium af 19. december 2024 for Dialogforum mellem Ankestyrelsen og kommuner_endeligt.pdf
Medlemmer af Dialogforum 2024.pdf
Skema til indmelding af punkter til Dialogforum – januar 2024.docx
Beslutning
Ingen bemærkninger.
Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede institutioner (LLD 2025)
Formål med rapporten
Rapportens formål er at følge udviklingen i kapacitet og belægning for de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger, og at gøre opmærksom på tilbud eller konkrete ydelser, der på grund af vigende belægning, målgruppeændringer eller lignende kræver særlig opmærksomhed i Koordinationsforum.
Rammeaftalerne er to-årige, og rapporten for de lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede institutioner har hidtil fulgt rammeaftalernes kadence. Det er dog besluttet, at rapporten om de lands- og landsdelsdækkende tilbud udarbejdes hvert år, for at sikre, at man lever op til formålet om at gøre opmærksom på ydelser eller tilbud, der har vigende belægning. I år er det også besluttet, at rapporten behandles i de administrative styregrupper (DAS), Socialdirektørforum i Syd, inden den behandles i Koordinationsforum. Dette sker på baggrund af situationen med de sikrede pladser og den drøftelse, der er på landsplan både i DAS og på det seneste ekstraordinære møde i KL's Koordinationsforum den 5. februar 2025.
Rapporten udarbejdes i et samarbejde mellem Rammeaftalesekretariaterne på landsplan med to sekretariater som tovholdere på skift.
Beslutning
Ingen bemærkninger.
Status vedr. Botilbudsteams
Region Syddanmark takker for høringssvaret med mange perspektiver, som er meget brugbare i deres nuværende planlægningsproces og det fremadrettede samarbejde mellem psykiatri og botilbud. Høringssvaret tydeliggør, hvilke parametre psykiatrien skal være klare omkring i den fremadrettede dialog.
Status på planlægningsprocessen er, at Regionsrådet i Region Syddanmark udmøntede midler fra 10 årsplanen til botilbudsteams til Psykiatrien i Region Syddanmark den 30. september 2024, hvorefter midlerne umiddelbart blev udmøntet til afdelingerne mhp. at påbegynde kapacitetsopbygning.
Sideløbende arbejdes der med en planlægnings- og implementeringsfase, som indeholder en række elementer, herunder:
Beslutning
Ingen bemærkninger.
Opfølgning på forskellige breve og notater
Ang. lukning af forsorgshjem
Der er udarbejdet et brev med beskrivelse af problematikken fremlagt af Tønder Kommune den 13. december 2025.
Brevet er godkendt i Forretningsudvalget og fremsendes til KL og ministeriet.
Bilag: Brev vedr. udfordringer ved lukning af et forsorgshjem
Ang. undersøgelse af kommunernes praksis ifm. ødelæggelser for større beløb
Resultatet af undersøgelsen til afdækning af kommunernes praksis ifm. borgere der forårsager ødelæggelser for større beløb er beskrevet i bilaget.
Kort om resultatet: Ofte afklares det fra gang til gang og ofte mellem borger, bosted og forsikringsselskabet og nogle gange kommunen. Konklusionen er, at der er forskellig praksis, og flere kommuner efterspørger at det bliver afklaret hvordan det skal håndteres.
Forretningsudvalget afventer afgørelsen fra Ankestyrelsen og der tages ikke initiativer nu.
Opsummering af resultatet af undersøgelsen er beskrevet i bilaget: Dækning af større udgifter og kommunernes praksis
Ang. afdækning af kommuneres erfaringer med samarbejdsaftale om ledsagelse
Kommunerne har meldt tilbage med deres erfaringer med samarbejdsaftalen om ledsagelse der blev drøftet i Socialdirektørforum den 13. december 2024. Notatet med en opsamling af tilbagemeldingerne er omskrevet til et notat der kan danne grundlag for samarbejde med Region Syddanmark.
Sekretariatet er blevet oplyst om, at Region Syddanmark har planer om at kigge på samarbejdsaftalen, det anbefales at fremsende brevet til Region Syddanmark til det videre arbejde hermed.
Notatet er godkendt i Forretningsudvalget.
Det afklares hvem der er kontaktdirektør for samarbejdsaftalen og henvendelsen sendes til vedkommende.
Bilag: Notat om samarbejdsaftale vedr. ledsagelse
ang. Værgemål
Der er udarbejdet et notat der belyser kommunernes udfordringer med de lange ventetider på værgemål.
Den 13. december 2024 blev det besluttet i Socialdirektørforum, at informere K22 og udarbejdet en henvendelse til KL og Social- og Boligministeriet.
Brevet er godkendt i Forretningsudvalget og fremsendes til KL og Social- og Boligministeriet.
Bilag: Brev om lange ventetider ifm værgemål endelig udgave
Brev vedr. udfordringer ved lukning af et forsorgshjem.docx
Dækning af større udgifter og kommunernes praksis.docx
Notat om samarbejdsaftale vedr. ledsagelse.docx
Brev om lange ventetider ifm værgemål endelig udgave.docx
socialsekretariatet.dk benytter sig af cookies til indsamling af bl.a statistikker, der er med til at sikre dig den bedst mulige brugeroplevelse.
Navigerer du videre herfra, accepterer du samtidig vores cookiepolitik.