Partnerskab om syddansk evaluering af uddannelsesforløb
Baggrund
Region Syddanmark, UC SYD og UC Lillebælt har i samarbejde udviklet et digitalt evalueringssystem til evaluering af uddannelsesforløb i praktik og klinik i region Syddanmark. Evalueringssystemet er sat i drift i 2016 efter et succesrigt pilotprojekt, som startede i 2013. Formålet er at samle alle studerende/elevers evalueringer af uddannelsesforløb i ét elektronisk system.
Evalueringssystemet bliver aktuelt benyttet til evalueringer fra sundhedsfaglige professionsbachelorstuderende, som har været i uddannelsesforløb på Region Syddanmarks seks sygehuse og i Psykiatrien. Evalueringssystemet kan uden problemer udbredes til at omfatte andre uddannelser.
UC Syd og UC Lillebælt har rettet henvendelse til KKR Syddanmark for at invitere de syddanske kommuner til at deltage i evalueringssystemet.
Evalueringssystemet vil blive drøftet i såvel SSF som SDF hvor der indstilles til KKR.
Om systemet
Det fælles evalueringssystem er et elektronisk, webbaseret system, hvor studerende/elever evaluerer praktik/klinikophold. Uanset uddannelse eller praktik/kliniksted består evalueringsskemaet af det samme batteri af 21 spørgsmål. Det er muligt at sammenligne de studerendes oplevelse og tilfredshed af uddannelsesbeløb på tværs af tid, uddannelsesretning og praktiksted. Data giver en øget indsigt i uddannelserne og praktikker/klinikophold, herunder også de studerendes udbytte og skaber derigennem et forbedret grundlag for kvalitetsudvikling i både den teoretiske og de kliniske dele af uddannelsen.
Evalueringssystemet tilgås via siden
www.results.dk, og Rambøll og SurverXact er leverandører på systemet.
Eksempler på spørgsmål og datarapporter, som kan trækkes fra evalueringssystemet, kan ses i vedlagte Bilag 2.
Formål med evalueringssystemet
Det overordnede formål med det fælles evalueringssystem er at kvalitetsudvikle de klinisk/praktik forløb og professionalisere den evalueringspraksis, der aktuelt foregår, af de kliniske undervisningsforløb. Herunder:
-
At effektivisere og forenkle de arbejdsgange, der knytter sig til den nuværende evalueringspraksis
-
At styrke dialog, sammenhæng og videndeling mellem den teoretiske og kliniske del i uddannelsen
-
At skabe sammenhæng og samarbejde på tværs af sektorer herunder at støtte op om implementering af strategien for tværprofessionel kompetenceudvikling.
Hvad får kommunerne ud af systemet?
UC Syd og UC Lillebælt vurderer, at kommunerne får følgende fordele ved at indgå som partner i evalueringsprojektet:
Systematiske, ensartede og valide evalueringsdata der kan anvendes af både kommunen og uddannelsesinstitutionen.
Stærke (mange) rapportmuligheder hvor der kan trækkes data på eks afdelingsniveau, forvaltningsniveau og kommune niveau og med mulighed for benchmarking eks på tværs af afdelinger/forvaltninger/kommuner.
En effektiviseringsgevinst (minimale administrationsomkostninger, beskedne licensomkostninger pga. partnerskabet, ingen ”håndholdte” papirbaserede evalueringsskemaer m.m).
Et fleksibelt webbaseret evalueringssystem (et ensartet, enkelt og smidigt og brugervenligt webbaseret evalueringsstem).
Nuværende og fremtidige partnere og uddannelser i projektet
De nuværende partnere i projektet er Region Syddanmark, UC Syd og UC Lillebælt.
De nuværende uddannelser, som er med i projektet er de 6 sundhedsfaglige professionsbachelorer: Bioanalytikeruddannelsen, Ernæring og sundhed, Ergoterapeutuddannelsen, Fysioterapeutuddannelsen, Jordemoderuddannelsen, Radiografuddannelsen og Sygeplejerskeuddannelsen.
De to UC-skoler arbejder på at koble skolernes øvrige uddannelser på evalueringssystemet, herunder lærer-, pædagog-, og socialrådgiveruddannelsen. Samtidig er det også et ønske fra de nuværende partnere, at Social- og Sundhedsskolerne skal være fremtidig partner, så SOSU- og PAU-uddannelserne også kommer med i paletten af uddannelser, der er koblet på evalueringssystemet.
Kommunerne vil som fælleskommunal enhed indgå som ligeværdig partner med projektets øvrige parter. Kommunerne vil desuden blive præsenteret i evalueringssystemets styregruppe, projektgruppe og netværksgruppe med 1-2 repræsentanter og derved sikre den videre udvikling af evalueringssystemet.
Hvilke ressourcer kræver det af kommunerne?
Vælger KKR Syddanmark at indgå i projektet, vil det være som én samlet kommunal partner. Den fælleskommunale pris vil være 24.320 kr. det første år og 14.320 kr. de efterfølgende år – dvs. ca. 1000 kr. pr. kommune det første år og godt 500 kr. pr. kommune de efterfølgende år.
Pga. de relativt begrænsede udgifter vil det være oplagt, at udgifterne finansieres af fælleskommunale penge fra Sundhedssekretariatet og Socialsekretariatets midler. De enkelte kommuner vil have muligheder for at tilkøbe ydelser, f.eks. ekstra licenser af leverandørerne.
Udover økonomiske ressourcer, kræver indgåelse i projektet også administrative ressourcer. Dels i forhold til en ankerkommune, som har det overordnede ansvar for den kommunale drift af systemet, og dels en række administrative opgaver for den enkelte kommune i forhold til opdatering af praktik/kliniksteder m.m. De forventede opgaver fremgår af vedlagte bilag 1. Baseret på tilbagemelding fra regionale steder, der har implementeret evalueringssystemet, forventes den administrative håndtering med det webbasserede evalueringssystem dog at være mindre tidskrævende end den nuværende mere ”håndholdte” håndtering af evalueringssystemer.
Sundhedsstrategisk Forum har drøftet sagen på møde den 21. september 2016. Sundhedsstrategisk Forum anbefaler KKR Syddanmark, at kommunerne tilslutter sig systemet.
Endvidere har Sundhedsstrategisk Forum godkendt at anvende midler fra det Fælleskommunale Sundhedssekretariats budget.
Indstilling
Forretningsudvalget indstiller:
-
At Socialdirektørforum drøfter, hvorvidt KKR Syddanmark skal indføre evalueringssystemet, herunder overvejer effekt kontra arbejdsbyrde/ressourceforbrug.
-
At Socialdirektørforum godkender, at systemet finansieres via Fælleskommunalt socialsekretariats budget, såfremt KKR Syddanmark beslutter at blive partner i systemet
- At Socialdirektørforum drøfter, hvem der kunne være ankerkommune for projektet, i fald KKR Syddanmark beslutter at blive partner i systemet.
Beslutning
Socialdirektørforum drøftede, hvorvidt KKR Syddanmark skal indføre evalueringssystemet. Socialdirektørforum anbefaler KKR Syddanmark, at kommunerne tilslutter sig evalueringssystemet.
Socialdirektørforum godkender, at anvende midler fra Fælleskommunalt socialsekretariats budget, såfremt KKR Syddanmark beslutter at blive partner i systemet
Socialdirektørforum drøftede, hvem der kunne være ankerkommune for projektet, i fald KKR Syddanmark beslutter at blive partner i systemet. Det blev foreslået, at Odense Kommune er ankerkommune, idet Odense Kommune i forvejen har en ankerrollefunktion for hhv. sygeplejerskeuddannelsen og pædagoguddannelsen.